Прізвиська футбольних клубів Італії (Серія А)

Статті про ставки 30 трав. 2022, 03:57
Клуби Італії

Італійський футбол славиться своєю майстерністю, особливим стилем, емоційністю. Кожна команда, тим більше, футбольна, унікальна. Уболівальники кожного клубу знають про нього все: вигадують різні флешмоби, обговорюють останні події, дають командам прізвиська для розмов між собою. Сьогодні поговоримо про двадцять два футбольні клуби Італії, про їхню історію та досягнення.

ФК “Атланта”

ФК “Атланта”

Рік заснування клубу: 1907

"Богиня" серед найвідоміших футбольних клубів Італії ー ФК "Атланта".

Також цей футбольний клуб Італії серії А називають "оробічі" і "король провінціалів". Заснували "Atalanta Bergamasca Calcio" (оригінальна назва) 1907 року.

На емблемі "Атланти" зображена давньогрецька німфа на синьо-чорному тлі. Міфологічна історія така, що цій героїні заздрила сама Афродіта, і вона перетворила німфу на левицю, швидку і спритну. Засновники команди "Еудженіо Урьо, Джуліо і Феруччо Аматі та інші) були шанувальниками давньогрецької міфології, і разом із назвою клубу прийшло і прізвисько "богиня".

"Оробічі" нарекли цей клуб через те, що він став послідовником клубу, який колись існував, "Джоване Оробіка".

А "король провінціалів" ー тому що "Атланта" гордо посідає місце одного з найуспішніших клубів із провінції.

Через вісім років після заснування, Італійська федерація футболу дала можливість "Атланті" брати участь у другій групі чемпіонату Ломбардії. Того ж року "Атланта" об'єдналася зі спортивно-фехтувальним товариством "Бергамаска". В останніх основними кольорами були синьо-білі, а в "Атланти" чорно-білі. У результаті об'єднання клуб отримав синьо-чорні кольори.

Перемоги "Атланти":

  • стала Чемпіоном Італії в серії В 5 разів;
  • здобула Кубок Італії;
  • стала переможцем Турніру Віяреджо 2 рази;
  • Головним досягненням у серії А стала бронза в сезоні 2018-2019 років.

ФК “Болонья”

Болонья

Рік заснування клубу: 1909

Один із найтитулованіших клубів Італії.

Логотипи ФК Італії різняться своїми кольорами, а у випадку цього клубу ("Bologna Football Club"), прозвали на честь цих кольорів ー "червоно-сині". Він сім разів виграв Чемпіонат Італії і два рази ー національний кубок.

"Болонью" заснували два брати з Австрії 1909 року. У першому ж матчі команда виявилася переможцем із рахунком 9:1.
Еміліо Арнштейн, незабаром після приїзду в Болонью, почав пошуки молодих хлопців, які захоплюються футболом. Місцеві називали таких хлопців "божевільними, які ганяються за м'ячем". Серед інших до команди приєдналися брати Граді, які приходили на тренування в червоно-синіх футболках. Після цього всі учасники команди почали одягатися в ці кольори. Після квадратний малюнок перетворився на смужки. У 20-30 роках "Болонья" була однією з найбільш топових італійських ФК. Після Другої Світової війни успіх злегка згас, і клуб опинився в серії С. Але до 90 року йому вдалося повернути собі серію А. Пізніше "Болонья" ще поверталася до дивізіону С, і знову потім в А. З 1996 року і досі їм вдається залишатися там.

Цей ФК проводить ігри на стадіоні з понад 40 тисячами посадкових місць.

До досягнень "Болоньї" можна віднести:

  • сім перемог на Чемпіонаті Італії;
  • дві перемоги на Кубку Італії;
  • три перемоги на Кубку Мітропи;
  • одна перемога на кубку Інтертото.

ФК “Верона”

Верона
РІк заснування клубу: 1903

"Мастифи" серед найкращих ФК Італії ー "Верона"

ФК Італії "Hellas Verona Football Club" був заснований 1903 року. Крім "мастифів" їх називають "греками", "еллінами", "скалігерами" і "синьо-жовтими".

Звичайні студенти з Верони організували клуб, а вчитель грецької мови придумав назву "Еллада". Пізніше ім'я клубу стало звучати як "Еллас Верона". Тому й з'явилися прізвиська "елліни" і "греки". "Скалігерами" цей ФК стали звати завдяки династії Скалігерів, яка зробила величезний внесок у розвиток міста. На гербі "Верони" розташовуються мастифи, таким чином клуб отримав ще одне прізвисько. І, традиційно, "жовто-сині" вони через кольори герба.

"Верона" дебютувала одразу в серії В 1929 року, працюючи разом з іншими командами. Пізніше цьому футбольному клубу один вийти в серію А, але всього лише на один рік. Після злетів і падінь, "Еллас Верона" вийшла з елітного дивізіону. Паралельно з цим вона почала зазнавати труднощів у фінансовому плані, що теж позначилося на нестабільності результатів. Далі почалося постійне балансування між групами А, В і С.

Досягнення "Еллас Верона":

  • перемога на Чемпіонаті Італії;
  • три перемоги в серії В;
  • вихід у фінал на трьох Кубках Італії з футболу.

ФК “Дженоа”

Дженоа
Рік заснування клубу: 1893

"Старі жартівники" серед найкращих футбольних клубів Італії.

"Genoa Cricket and Football Club" ー найстаріший професійний ФК Італії, заснований 1893 року і розташований у Генуї. "Дженоа" дев'ять разів перемагала в чемпіонаті Італії. Генуя розташована в області Лігурія, тому прізвиська "генуезці" і "лігурійці" цілком виправдані. "Червоно-сині" ー традиційно, ця назва бере свої витоки в кольорі герба. "Грифонами" величають цю команду через цю істоту на тому ж гербі клубу і міста Генуї. "Дженоа" досягала найяскравіших успіхів ще за часів аматорського футболу, і за кількістю виграшів "червоно сині" віддають лаври першості тільки "Мілану", "Інтеру" і "Ювентусу". Виходячи з цього факту з'явилося прізвисько "старі жартівники". Завдяки зв'язкам з Англією, "Дженоа" називають ще й англійцями. Адже саме англійські моряки заснували клуб, і його ім'я теж має англійський відтінок. По-італійськи цей ФК носив би назву "Genova", а не "Genoa". І навіть прапор Лігурії схожий на британський.

Спочатку "Дженоа" був заснований як крикетний клуб. І тільки через чотири роки Джеймс Спенслі відкрив футбольну секцію цього клубу. Основна популярність прийшла до цієї команди 1903 року, коли вона першою за всю історію італійського футболу брала участь у матчі з клубом іншої країни. Але пізніше "Дженоа" не витримала конкуренції з "Міланом" і "Ювентусом".

Титули ФК "Дженоа":

  • дев'ять разів чемпіон на Чемпіонаті Італії та чотири рази віце-чемпіон у серії А;
  • шість разів чемпіон на Чемпіонаті Італії в серії В;
  • один раз чемпіон на Чемпіонаті Італії в серії С;
  • володар кубка Італії з футболу;
  • двічі володар Кубка Альп і Англо-італійського кубка.

ФК “Інтер”

Интер
Рік заснування клубу: 1908

Друге місце глядацьких симпатій у списку футбольних клубів Італії.

Серед найкращих футбольних клубів Італії, звісно, не можна випустити з уваги "Інтер". Його заснували 1908 року, і це єдина італійська команда, яка жодного разу за всю історію існування не опускалася нижче вищого дивізіону. Наразі це найбільш відвідувана команда Італії, "Інтер" першим відкрив особистий сайт в інтернеті та першим впровадив сезонні абонементи.

Звичайно, прізвиськ у "Інтера" хоч відбавляй. Найпопулярніше серед них ー "Нерадзуррі", тобто "чорно-сині". Вибір цих кольорів зумовлений певними фактами. У 1908 року команда "Мілан" розділилася: частина прийняла рішення створити новий ФК через розбіжності в питанні про легіонерів. У "Мілан" приймали виключно італійців. Після переговорів, що закінчилися бійкою, творці "Інтера" отримали назву "клубу побитих". Синій колір співзвучний із синцями, а чорний ー це умовні легіонери. Є й інша думка щодо розшифровки кольорів, ніби чорний - це ніч, а синій - небеса.

За рейтингом любові від публіки "Інтер" посідає почесне друге місце, за що отримав прізвиська "улюбленці" і "народна команда". Також клуб нарекли "ломбардійцями" у зв'язку з його місцем розташування, "хвальками" та "хвалькуватими міланцями" за асоціацію з буржуазією. Від назви пішло прізвисько "інтеристи", а від блакитної змії ー символу Ломбардії ー "змії".

Досягнення ФК "Інтер":

  • 18 перемог у Чемпіонаті Італії;
  • 7 разів взяв Кубок Італії;
  • 5 разів взяв Суперкубок Італії;
  • А також "Інтер" перебуває на дванадцятому місці в списку найкращих ФК ХХ століття.

ФК “Кальярі”

Кальярі
Рік заснування клубу: 1920

Червоно-синій футбольний клуб Італії серії А.

ФК "Cagliari Calcio" був заснований у 1920 році і став Чемпіоном країни в сезоні 1969/1970. Прізвиська у нього нехитрі і пов'язані з кольором емблеми і місцем розташування цього футбольного клубу Італії.

"Червоно-синіми" його називають через клубні кольори, "сардинійцями" і "остров'янами" завдяки тому, що "Кальярі" представляє місто на острові Сардинія.

Уперше цьому ФК вдалося вийти в серію А 1964 року, а 1970-го - стати Чемпіоном Італії перший і поки що останній раз. У цьому сезоні найкращим бомбардиром був названий саме гравець із "Кальярі" Луїджі Ріва.

У 1994 році несподівано для всіх цей ФК Італії дійшов до півфіналу Кубка УЄФА. Йому вдалося виграти у "Ювентуса", але далі "Кальярі" програв "Інтеру". Після стався спад у кар'єрі цього футбольного клубу, він вилетів у серію В, але 2004 року вдалося повернути колишні позиції.

Отже, перемог у "Кальярі" було чотири:

  • титул чемпіона в Чемпіонаті Італії в серії А, також у серії В;
  • віцечемпіон у Чемпіонаті Італії в серії А;
  • вихід у фінал на Кубку Італії з футболу.

ФК “Кротоне”

Кротоне
Рік заснування клубу: 1923

"Акули" серед ФК Італії ー "Кротоне".

Емблеми футбольних клубів Італії різноманітні та яскраві, але одна виділяється серед них. Зображення двох акул свідчить про те, що логотип належить футбольному клубу "Кротоне" ("Football Club Crotone"). Так вони й отримали прізвисько "акули". Також їх називають "червоно-синіми" через кольори команди, і "піфагорійцями". Усе тому, що в місті Кротоне жило давньогрецьке поселення, зокрема геніальний математик Піфагор.

Команда була заснована 1923 року, була в серії С і D, двічі перебувала в стані банкрутства, і за весь час тільки 12 сезонів провела в серії В. У 2016 році "Кротоне" вдалося вперше за свою історію увійти в серію А. Також, посівши 17 місце, їм вдалося пройти в наступний сезон у серію А. Але довше "акулам" не вдалося затриматися і вони вилетіли з дивізіону. Проте в сезон 2019/2020 "Кротоне" повернулися в серію А.

ФК “К'єво”

К'єво
Рік заснування клубу: 1929

Наполегливі "літаючі віслюки" серед ФК Італії.

"Associazione Calcio Chievo Verona" називається так на честь передмістя у Вероні, К'єво. Головним їхнім суперником була саме "Верона". З року заснування "К'єво" (1929) і до 50-х років їм ніяк не вдавалося вийти до серії А. Прихильники "Верони" знущалися, кажучи, що швидше віслюки навчаться літати, ніж "К'єво" вийде до вищого дивізіону. Проте "К'єво" пробилися в серію А, і на зло "Вероні" прийняли прізвисько "літаючих віслюків". Також фанати цього футбольного клубу часто називають їх просто "К'єо" і "жовто-блакитні" ("джаллоблу"), на честь клубних кольорів.

На гербі "К'єво" красується правитель Верони Кан Гранде делла Скала на своєму коні.

Крім "Верони", у "К'єво" є ще один суперник ー клуб "Віченца". Вони протистоять один одному ще з самого заснування.

До числа досягнень ФК Італії "К'єво" можна зарахувати перемогу в серії В у сезоні 2007/2008 і перемогу в серії С у сезоні 1993/1994.

ФК “Лаціо”


Societa Sportiva Lazio
Рік заснування клубу: 1900

Римляни в ФК Італії.

Серед найвідоміших клубів Італії не можна не приділити увагу представникам Риму ー столиці, "Societa Sportiva Lazio". Логічні прізвиська "Лаціо" ー "римляни" і "лаціале" (похідне від назви клубу). Також цей футбольний клуб величають "біло-небесно-блакитними" і "біло-блакитними" у зв'язку з його клубними кольорами.

Але головне прізвисько ФК "Лаціо", звісно, "орли" і "орлята". Це пов'язано із зображенням гордого орла на гербі команди. Цей птах є символом римських легіонерів. Також у цього футбольного клубу є і негативне прізвисько. "Фашистами" їх нарекли через те, що Беніто Муссоліні був фанатом "Лаціо".

Цей ФК був заснований 1900 року і йому є чим пишатися за всю історію свого існування. Спочатку "Лаціо" асоціювався тільки з бігом, але за рік у клубі став розвиватися футбол. Двічі він ставав Чемпіоном Італії в серії А, сім разів володарем Кубка Італії, п'ять разів володарем суперкубка Італії. Найуспішніший період "Лаціо" припав на останні 15 років. Фанати цього футбольного клубу вважаються затятими расистами. Найуспішніший і найзнаменитіший гравець ФК "Лаціо" ー Сільвіо Піола.

ФК “Мілан”

Мілан
Рік заснування клубу: 1899

"Червоні дияволи" серед найкращих футбольних клубів Італії.

Серед футбольних клубів Італії серії А особливе місце належить команді "Associazione Calcio Milan". "Мілан" був заснований 1899 року і він вважається найтитулованішим клубом за кількістю міжнародних трофеїв!

Найпершим прізвиськом, яким фанати нагородили "Мілан", було "россонері", тобто "червоно-чорні". Така назва зумовлена кольором форми команди. Італійському клубу було б логічно називатися "Мілано", на манер своєї мови. Але річ у тім, що англійці брали активну участь у створенні команди, тому називатися вони стали саме "Мілан". Також кольори клубу вибирали англійці. Червоний позначає диявола (покровителя клубу), а чорний означає небезпеку, якої слід остерігатися противникам "Мілана". Завдяки цьому трактуванню клуб отримав прізвиська "дияволи" і "червоні дияволи".

У 80-х роках "Мілан" називали ще "голландським притулком". Троє гравців-голландців (Гулліт, Ван Бастен, Райкаард) стали причиною, через яку з'явилося це прізвисько. Також "Мілан" називають "старими" і "клубом тих, кому за 30" через вік гравців і через те, що "Мілан" був створений раніше за "Інтер", який також був представником головного міста на півночі Італії. Також "Мілану" притаманне прізвисько "гайкові ключі" через асоціацію гравців із робітничим класом на тлі "Інтера", що символізує буржуазію.

Досягнень у ФК Італії "Мілан" дуже багато:

  • 18 титулів Чемпіона Італії в серії А;
  • 14 разів Віце-чемпіон Італії в серії А;
  • 18 разів бронзовий Чемпіон Італії в серії А;
  • 5 кубків Італії з футболу;
  • 7 суперкубків Італії з футболу;
  • тричі став володарем медалі Короля;
  • 7 разів володар кубка чемпіонів УЄФА;
  • і багато інших нагород.

ФК “Наполі”

Наполі
Рік заснування клубу: 1926

Лазурно-білий "Наполі" ー ФК Італії з Неаполя.

Футбольний клуб Італії "Societa Sportiva Calcio Napoli" з'явився 1926 року. Він двічі ставав Чемпіоном Італії, шість разів отримував Кубок Італії. "Наполі" ー одна з найсильніших команд на півдні країни.

"Наполі" родом із міста Неаполя, тому відразу ж отримав назву "неаполітанці". Неаполь є адміністративним центром області Кампанія, за що "Наполі" прозвали ще й "кампанійцями".

Також цей футбольний клуб має кличку "партенопейці" на честь старої назви міста. Партенопом Неаполь називався через міфологію. За легендою це було ім'я сирени (Парфенопея), яка хотіла погубити Одіссея. Але, коли її задум не вдався, вона наклала на себе руки, і тіло її винесли хвилі саме до цього міста. Прізвисько "блакитні" придумано на честь квітів клубу. Після кількох невдач "Наполі", їх проголосили "маленькими ослами", і прізвисько це прижилося навіть серед фанатів.

ФК "Наполі" стала четвертою командою Італії за кількістю вболівальників. В емблемі цього клубу завжди була розміщена в колі буква "N". Ідея такого логотипу народилася ще за часів "Інтераплеса" (попередника "Наполі").

ФК “Палермо”

Палермо
Год основания клуба: 1900

Ще одні "орли" серед футбольних клубів Італії серії А.

"Unione Sportiva Città di Palermo" ー ФК Італії, що був створений 1900 року і 2019 року припинив своє існування. Названий на честь міста Палермо, і головними досягненнями його стали: п'яті місця в трьох сезонах і тричі участь у фіналі Кубка Італії.

Прізвиськ у "Палермо" небагато. "Рожево-чорними" або "розанеро" їх називають через клубні кольори. Також фанати величають їх "орлами" через емблему команди, на якій зображений орел, як і в команди "Лаціо".

Ера перемог почалася у "Палермо" 2004 року, коли клуб вперше потрапив у серію А. Але вже 2019 року команда оголосила про своє банкрутство і припинила своє існування.

До досягнень ФК "Палермо" можна віднести:

  • 3 потрапляння до фіналу в Кубку Італії;
  • 5 перемог у серії В;
  • перемога в серії С;
  • та інші.

ФК “Парма”

Парма
Рік заснування клубу: 1913

"Хрестоносці" на арені італійського футболу.

Футбольний клуб Італії "Парма" ("Parma Football Club") був заснований 1913 року під назвою "Верді". За кількістю титулів УЄФА "Парма" поступається тільки "Мілану", "Ювентусу" та "Інтеру". Але тим не менш золотих медалей чемпіонату Італії цій команді ніколи не вдавалося взяти.

Клуб отримав прізвисько "пармезанці", завдяки розташуванню в місті Парма. Дивно те, що регіон Емілія-Романья, в якому розташоване це місто, не додав жодних інших прізвиськ команді.

Парма має багату історію, що дозволило фанатам придумати ще одну назву клубу ー "діти герцога". А за те, що це місто знамените своїми м'ясними стравами, "Парму" нагородили прізвиськами "шинка" і "м'ясники". Звичайно, не обійшлося без "кольорової" назви, виходячи з емблеми клубу ー "жовто-сині". І ще "Парму" кличуть "хрестоносцями", тому що на емблемі зображений щит із хрестом.

У 2015 році цей футбольний клуб оголосив про банкрутство, але до цього він мав багату нагородами історію.

Досягнення ФК Італії "Парма":

  • віце-чемпіон на Чемпіонаті Італії в серії А;
  • тричі володар кубка Італії з футболу;
  • володар суперкубка Італії з футболу;
  • двічі віцечемпіон Чемпіонату Італії в серії В;
  • двічі володар кубка УЄФА;
  • володар суперкубка УЄФА.

ФК “Пескара”

Пескара
Рік заснування клубу: 1936

"Дельфіни" футбольних клубів Італії.

ФК Італії "Delfino Pescara", вони ж "Пескара", побачили світ 1936 року. Саме дельфіни намальовані на емблемі клубу. Також цю команду називають "біло-блакитними" у зв'язку з набором кольорів на емблемі.

Зараз команда виступає в серії В, але за всю історію свого існування брала участь у семи сезонах у серії А.

Першим моментом, завдяки якому "Пескара" виділилася, був вихід у серію В у 1940. Пізніше 1974 року цій італійській команді знову вдалося пробитися до серії В, а 97-го нарешті вийти до серії А. Потім вони одразу ж вилетіли назад, а от після другого вильоту їх відкинуло вже до серії С.

Потім, у 1987 році команда знову поверталася до серії А, і в сезоні 2011/2012 "Пескарі" вдалося після 19-річного періоду знову увірватися до серії А. Тоді вона виграла в "Сампдорії" з рахунком 3-1.

ФК “Рома”

Рома
Рік заснування клубу: 1927

"Магічна команда" ФК Італії.

1927 року було засновано футбольний клуб Італії "Associazione Sportiva Roma" завдяки об'єднанню команд ФК "Роман", "Альба-Аудаче" та "Фортітудо-Про Рома" з Риму. Цей футбольний клуб входить до Асоціації європейських клубів. Прізвиськ фанати йому дали безліч.

"Римлянами" фанати звуть цю команду у зв'язку з тим, що вона представляє столицю Італії ー Рим. "Джалларосі" і "жовто-червоні" величають "Рому" у зв'язку з кольорами емблеми команди. Але найголовніше прізвисько "Роми" ー "вовки". Воно з'явилося у зв'язку з легендою, ніби засновників міста (Ярема і Ромула) вигодувала вовчиця. Також, починаючи з 80-з, "Рому" величають "магічною командою". Також фанати інших команд називають жартівливо цей клуб "євреями", оскільки європейська діаспора в цьому місті підтримує "Рому", а не "Лаціо".

ФК "Рома" була учасником кожного сезону серії А з самого її заснування. Лише в одному сезоні вони з'являлися в серії В.

Досягнень у "Роми" маса:

  • тричі перемога на Чемпіонаті Італії в серії;
  • дев'ять разів володар Кубка Італії з футболу;
  • двічі володар Суперкубка Італії з футболу;
  • фіналіст Ліги чемпіонів УЄФА;
  • фіналіст Ліги Європи УЄФА;
  • і багато іншого.

ФК “Сампдорія”

Сампдория
Рік заснування клубу: 1946

Італійський футбольний клуб "моряків".

У 1946 році виник новий футбольний клуб Італії ー "Unione Calcio Sampdoria". "Сампдорія" взяла початок у злитті друзі команд: "Андреа Дорія" і "Самп'єрдарензе". Із частинок цих назв і вийшло ім'я нового клубу. Але прізвиська "Самп" і "Дорія" надовго засіли в головах уболівальників. Фанати називають команду "генуезцями" на честь міста, де розташований клуб, "лігурійцями", адже Генуя розташована саме в цій області. Також це портове місто, а на емблемі клубу намальований моряк, тому прізвисько "моряки" цілком логічне. Команда "Дженоа" теж представляла Геную, але у людей вона завжди асоціювалася з елітою, а "Сампдорія" - з робітничим класом.

Наразі ФК "Сампдорія" виступає в серії А. На домашньому стадіоні цієї команди виступає й інший клуб із Генуї, "Дженоа".

"Сампдорії" один раз вдалося виграти Чемпіонат Італії (1991 рік). Чотири рази вона перемогла в Кубку Італії, а в 1991 вдалося взяти ще й Суперкубок. Також не можна не відзначити, що 1990 року "Сампдорія" обіграла команду з Бельгії і взяла Кубок володарів Кубків.

Пізніше, у 2010/2011 роках, команда відкотилася в серію В. Після довгих змін головного тренера "Сампдорії" вдалося повернути колишні позиції.

Моряк на логотипі команди ніхто інший як Іоанн Хреститель (Джованні Баттіста італійською).

Титули ФК "Сампдорія":

  • перемога на Чемпіонаті Італії;
  • чотири рази володар Кубка Італії з футболу;
  • володар Суперкубка Італії з футболу;
  • Чемпіон Італії в серії В;
  • фіналіст Ліги Чемпіонів УЄФА;
  • володар Кубка володарів Кубків УЄФА;
  • фіналіст Суперкубка УЄФА;
  • володар Кубка Інтертото;
  • переможець Амстердамського турніру;
  • чотири рази Чемпіон турніру Віареджо;
  • володар Кубка Жоана Гампера.

ФК “Сассуоло”

Сассуоло
Рік заснування клубу: 1920

Чорно-зелений ФК Італії.

У 1920 році був створений ФК Італії "Unione Sportiva Sassuolo Calcio". "Сассуоло" отримав тільки одне прізвисько від фанатів, і то банальне. Цей клуб прозвали "чорно-зеленими" через кольори емблеми. Цікавіших варіантів не вигадали ні шанувальники, ні противники "Сассуоло".

Найголовнішим досягненням клубу до 2013 року був вихід у серію В. У сезон 2012/2013 "Сассуоло" вдалося стати Чемпіоном у серії В.

Вперше перемогти в серії А "чорно-зеленим" вдалося проти ФК "Болонья". Рахунок був 2:1, і два голи належать Доменіко Бераді та Флоро Флоресу.

Досягнення ФК "Сассуоло":

  • перемога в серії В у сезоні 2012/2013;
  • перемога в серії С у сезоні 2007/2008.

ФК “Торіно”

Торіно
Рік заснування клубу: 1906

"Бики" італійського футболу.

ФК "Torino Football Club" врізався в пам'ять знавців італійських футбольних клубів як "гранатова команда". Він був заснований 1906 року кількома гравцями з "Ювентуса" на чолі з Альфредом Діком.

"Торіно" називають "бордовими", "гранатовими" і "гранатовою командою" у зв'язку з клубними кольорами. Також на емблемі красується бик, що додало ще одне прізвисько "Торіно" ー "бики".

ФК "Торіно" є семиразовим Чемпіоном Італії. Це однозначно один із найсильніших італійських футбольних клубів, а в 40-50 роках йому вдалося взяти п'ять титулів Чемпіона в серії А поспіль. У рейтингу всієї історії серії А ФК "Торіно" перебуває на восьмому місці.

Також не можна не відзначити, що команда "биків" відкрила свою дитячу школу футболу і вона одна з найкращих в Італії. ФК "Торіно" ー перша команда в Італії, якій вдалося за один сезон взяти кубок і виграти чемпіонат.

У 1949 році сталося масштабне нещастя: команда поверталася на літаку з Португалії, але літак через сильний туман врізався в гору. Усі гравці клубу на борту загинули.

Фінансова криза торкнулася команди "Торіно" 2005 року, тоді вони змінили назву та емблему.

Головні досягнення ФК "Торіно":

  • сім разів переможець Чемпіонату Італії;
  • п'ять разів взяття Кубка Італії;
  • фіналіст Суперкубка Італії;
  • фіналіст Кубка УЄФА;
  • переможець на Кубку Мітропи.

ФК “Удінезе”

Удінезе
Рік заснування клубу: 1896

"Зебри" ー чорно-білий ФК Італії.

У 1896 році був заснований футбольний клуб Італії "Udinese Calcio" ("Удінезе"). Їх називають "удинцями" на честь міста, де заснована команда. Через регіон, де знаходиться Удіне (Фріулі-Венеція-Джулія) клуб отримав ще одне прізвисько ー "фріульці". Клубні кольори ー білий і чорний ー дали життя ще двом позивним: "чорно-білі" і "бьянконері". Це забарвлення відразу ж стало асоціюватися у фанатів зі смугастою твариною, так з'явилося прізвисько "зебри".

ФК "Удінезе" є найстарішим футбольним клубом в Італії (після "Дженоа").

Спочатку метою створення команди були заняття з гімнастики, але потім клуб став футбольним. У той час ще не було змагань з футболу в Італії.

Свій перший матч "Удінезе" грали проти "Ювентуса" і перемогли з рахунком 6-0.

У сезоні 1949/1950 років команді вдалося вийти до Серії А. Потім вони відкотилася назад, але в сезоні 1995/1996 знову повернулися до серії А. Лучано Спаллетті, будучи тренером команди "зебр", прищеплював їм тактику атакувальної команди. Завдяки цьому в сезоні 2002/2003 "Удінезе" вдалося увійти до Кубка УЄФА, а за один сезон ー до Ліги Чемпіонів.

Головні досягнення ФК "Удінезе":

  • віце-чемпіон на Чемпіонаті Італії в серії А;
  • двічі бронзовий призер на Чемпіонаті Італії в серії А;
  • тричі переможець на Чемпіонаті Італії в серії В;
  • тричі переможець на Чемпіонаті Італії в серії С;
  • фіналіст Кубка Італії з футболу;
  • володар Кубка в серії С.

ФК “Фіорентина”

Фіорентина
Рік заснування клубу: 1929

Квіткова "Фіорентина" серед найкращих футбольних клубів Італії.

1929 року в місті Флоренція (область Тоскана) був заснований ФК Італії "ACF Fiorentina" завдяки об'єднанню клубів "Фіренце" і "Лібертас". У зв'язку з розташуванням клубу, у нього виникло два прізвиська: "флорентійці" і "тосканці". А "фіалки" та "фіолетові" "Фіорентина" отримала через квітку команди. Проте на емблемі команди намальована не фіалка, а лілія. "Ліліями" їх, утім, теж називають.

ФК "Фіорентина" є дворазовим Чемпіоном Італії та шестиразовим володарем Кубка Італії.

Фіолетова команда вперше потрапила в серію А 1931 року. У 1941 "Фіорентина" взяла перший Кубок Італії. Проте Друга світова війна внесла свої корективи в розвиток команди, і великого успіху домогтися не вдалося.

У п'ятдесятих роках ФК "Фіорентина" стабільно посідала місця в п'ятірці найкращих команд у лізі. У 1966 році їй вдалося взяти Кубок Італії та Кубок Мітропи.

Головні противники "Фіорентини": "Болонья" і "Ювентус".

Основні досягнення команди:

  • двічі перемога на Чемпіонаті Італії в серії А;
  • шість разів володар Кубка Італії з футболу;
  • володар Суперкубка Італії з футболу;
  • тричі Чемпіон у серії В;
  • володар Кубка володарів кубків УЄФА;
  • володар Кубка Мітропи;
  • фіналіст кубка європейських чемпіонів.

ФК “Емполі”

Емполі
Рік заснування клубу: 1920

Сині "Емполі" ー футбольний клуб Італії без прізвиськ.

Футбольний клуб Італії "Empoli Football Club" виник 1920 року і за весь час існування отримав тільки одне прізвисько ー сині. На емблемі та одязі гравців переважає синій колір. Інших назв шанувальники не придумали.

Історія "Емполі" не надто різноманітна. У сезоні 1946/1947 вперше вийшов у серію В, після цього протягом 35 років грав у нижчих дивізіонах. Повернутися до другої ліги ФК "Емполі" вдалося лише в 1983/1984 роках.

Пізніше почалася нова ера. Через три роки "сині" вийшли в серію А і зуміли перемогти "Інтер". Далі знову відкотилися в лігу В, а пізніше і С.

Уже 1999 року Сільвіо Бальдіні вивів команду в серію А після трьох років підготовки. Донині "Емполі" повертаються вниз і піднімаються вгору в турнірних таблицях.

ФК “Ювентус”

Ювентус
Рік заснування клубу: 1897

"Пані Вбивця" серед ФК Італії

1897 року виникла легендарна серед ФК Італії команда ー "Juventus Football Club", він же "Ювентус". Організаторами виступила група студентів місцевого ліцею. У перекладі з латині "Ювентус" ー молодість. Колір форми гравців був рожевим, але 1903 року все змінилося. Фабрика припустилася помилки, і команді надійшли вірно-білі футболки замість рожевих. У підсумку клуб отримав такі прізвиська, як "чорно-білі", "бьянконері", "зебри".

Одним із найбільш пам'ятних прізвиськ "Ювентуса" є "Стара сеньйора". За однією теорією цю назву вигадали на противагу перекладу імені клубу, за іншою - від сильного вітру футболки на спинах гравців надувалися та горбилися. Так з'явилася ще назва "гобби". За свої досягнення і міць "Ювентус" нарекли також "Пані Вбивцею". Є у цього клубу і прості прізвиська, наприклад, "Юве" (скорочено від "Ювентус"). А також їх називають "п'ємонтцями" у зв'язку з розташуванням клубу в області П'ємонт. Також завдяки колосальній підтримці робітників, команду стали називати "Подруга Італії" і "Наречена Італії".

ФК "Ювентус" ー найтитулованіший італійський клуб. Також ця єдина команда, яка зуміла виграти всі турніри. "Пані Вбивця" посіла сьоме місце в списку найкращих футбольних клубів двадцятого століття за версією ФІФА. Також "Ювентус" є найпопулярнішою італійською командою. За нього вболіває близько 13 мільйонів людей.

Алессандро Дель П'єро став рекордсменом за кількістю матчів за клуб (705 ігор). Він забив у них 290 голів.

Досягнення "Ювентуса" нелегко перерахувати:

  • тридцять шість разів став Чемпіоном Італії в серії А;
  • тринадцять разів взяв Кубок Італії з футболу;
  • вісім разів отримав Суперкубок Італії з футболу;
  • двічі переможець Ліги чемпіонів УЄФА;
  • переможець кубка володарів кубків УЄФА;
  • тричі переможець кубка УЄФА;
  • двічі переможець Суперкубка УЄФА;
  • переможець Кубка Інтертото;
  • двічі переможець Міжконтинентального кубка;
  • переможець Кубка Жоана Гампера;
  • переможець Кубка Альп;
  • двічі переможець Кубка Турина;
  • десять разів володар Трофею Луїджі Берлусконі.
Олександр Нестеров Автор статті